✕ סגור 
צור קשר
תודה על ההתעניינות .

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

מפגשים בענן: אסף שבת

SCR Dairy
|
February 13, 2018
שלום רב

נשמח שתציג את עצמך בפני הקוראים שלנו, מה המקצוע שלך, רקע טכנולוגי?
שמי אסף שבת, עובד בתעשיית ההיטק מזה כ-10 שנים, עבדתי במספר חברות הייטק החל מסטארטאפ ועד ארגון גדולמאוד. בעל תואר ראשון בניהול מטעם האוניברסיטה הפתוחה. כיום עובד כאיש DevOps בשילוב ניהול תשתיות ענן .SCR Dairy בחברת ישנם שלושה דברים שנותנים לי את הדלק להיות במקצוע הזה: 1. פיתוח כלים הפותרים באופן יעיל סוגיות שונות בתחום ה-DevOps. 2. תכנון ובנייה של ארכיטקטורות בענן בדגש על אבטחת מידע. 3. רדיפה אחר טכנולוגיות מתקדמות כגון שירותים אשר מיעלים תהליכיDevOps והטמעתם בארגון בו אני עובד. מתקיימת הרגשת סיפוק מהתפקיד כאשר שלושת התנאים הללו מתקיימים.
מה היה הקטליזטור ואיך התחלת להתעניין במחשוב לענן? (ג'וב סקיוריטי? התעניינות בטכנולוגיה?

התחלתי להתעסק בתשתיות ענן בעקבות צוות של מפתחים הודים שעבדו כחלק מפרוייקט של החברה בה עבדתי אשרביקשו מענה בבניית סביבת DEV . הם העבירו דרישות מפורטות מה יהיה בסביבה, למשל שירות Jenkins  לביצוע Build  ו-Deployment, שירות Proxy , שירות Nexus repository  ל-Artifacts ועוד מספר שירותים. לא היתה לי ברירה, קפצתילמים העמוקים וכך בניתי את הארכיטקטורה הראשונה שלי עם דגש מאסיבי על אבטחת מידע ב-AWS. האמת שאני חייב הרבה למנהל DevOps  הקודם שלי שהאמין בי ונתן לי את הבטחון לבנות משהו משלי ולשחות בעולם הענן, ועל זה אני מודה לו. בחברה הנוכחית אני מנהל סביבות Dev ,QA  ו-Production גם ב-AWS וגם ב-Azure.

באילו קשיים נתקלת כשרצית ללמוד על תחום מחשוב ענן?

הגעתי מתחום תשתיות ה-On-Premise  ולכן אף פעם לא הרגשתי קושי מסויים בתחום הענן, להיפך, סוף סוף מישהועושה את העבודה המלוכלכת. לא צריך להחליף יותר דיסקים, להתקשר לאחריות של השרת ולחכות עד שהטכנאי יסיים להחליף את הלוח אם. לא צריך להתחיל לרוץ אחרי ספקים ולקבל הצעות מחיר עבור שרתים, היום אני מקבל שרת בקליק ותוך מספר שניות עד דקות. אנחנו בעידן חדש שאנשי ה-IT הפכו לכאלה שהלכלוך היחיד בידיים שלהם נוצרמארוחת צהריים. ההקבלה בין מחשוב ענן למחשוב On-Premise  די דומה למי שמכיר מערכות כמו VMware  ו-Citrix.

בסופו של דבר הוירטואליזציה תמיד היתה, והשינוי המהותי שחל בשנים האחרונות הוא בדגש על ההנגשה והמחיר.

מה אתה צופה בעתיד בתחום המחשוב ענן לעומת ה ONPREM ?

אני מאמין שכל איש IT  חייב (כבר אתמול) לעשות את השינוי בין איש תשתיות On-Premise  לאיש תשתיות Cloud . היום כל-כך קל להקים שרתים ושירותים בענן ללא צורך בניהול משאבים פיזי.

מבחינה כלכלית לא משתלם להחזיק שרתים פיזיים בארגון שכן הם צורכים חשמל רב, תחזוקה, חלפים, ניטור של חדרשרתים, מזגנים ועוד... ומנגד לא הכל ורוד בתחום מחשוב הענן, חלק מאחריותו של איש מחשוב הענן לבחור משאביםוירטואליים "ענניים" אשר יהיו כלכליים לארגון, ובכך הוא צריך להפעיל שיקול דעת ולבצע הערכות כלכליות לגבי עלויותמשאבים בענן. ישנם הרבה מאוד שיקולים של עלות-תועלת.

אי-לכך, כפי שזה נראה כרגע, האחריות של איש מחשוב הענן גדלה מיום ליום, והאמת, אני שמח.

האם לפתרונות שחיפשת היו חלופות בין ספקי הענן הציבורי השונים שעבדת מולם? ואם כן מה היתה מערכת השיקולים בבחירת הספק?

היום בין 2 ה-Providers הגדולים יש תחרות רבה, והחלופות ביניהן די זהות, אומנם אחת מתמחה יותר ב-IaaS והשניה ב-PaaS, אחת ותיקה יותר בתחום מחשוב הענן והשניה נזכרת מאוחר יותר שצריך להדביק פערים, אך לבסוף השיקוליםהם מקצועיים וכלכליים נטו. למשל אם פרוייקט מסויים עובד עםAzure , אין כל טעם לבנות תשתיות על AWS  וזאתמכיוון שעלויות ה-Traffic בין Providers  לא כלכליות מספיק. כמובן שבמידה וה-Feature המסויים שאני מחפש נמצא ב-Provider אחר, לא תהיה לי ברירה והשיקול המקצועי ילקח בחשיבות גדולה יותר על פני השיקול הכלכלי. אי-לכך,השיקול שאני לוקח בבחירת הספק תלוי אך ורק בסיטואציה הנוכחית, לאחר שכל הנתונים פרוסים בפני אוכל לקחתהחלטה אחראית.

איזו תמיכה/ליווי קיבלו מספק הענן?

לרוב אני קורא Documentation  ומבצע Drill down  ב-Google כאשר אני נדרש ללמוד ולהבין נושא מסויים אך כאשר גםיכולות אלו לא עזרו פניתי ל-Support של ה-Providers, לרוב באחד מהם יש תשובות קונקרטיות שעוזרות יותר, ולאחרתיש עוד לאן לשאוף בנושא הזה, בכל אופן, הבעיה בסופו של יום תיפטר.

?on premise אם יצא לך לעבוד בתחום מחשוב ענן, מה המסקנות לאחר המעבר לענן בהשוואה למצב

כפי שציינתי קודם לכן, המעבר לענן עשה פלאים בתחום המחשוב. מנהל מחשוב הענן לא צריך לדאוג יותר להזמיןטכנאי וחלפים, לבצע תחזוקה פיזית והזמנות ציוד, לתפעל מזגנים (ולהתפלל כל בוקר שחדר השרתים שלך לא מוצףממזגן שקפא בלילה – מנסיון חחח...) אה ושכחתי להגיד שיש גם עבודות יזומות של חברת החשמל הדורשות ממנילהגיע בשעות "לא הכי נוחות". אי-לכך, אני מברך על המהלך.

איך ארגון יודע שהוא מוכן לענן? מהן הנקודות החשובות (זמן, אנשי צוות) מבחינתו שיצביעו על מוכנות?

תחילה אגיד שלא כל ארגון יכול להיות בענן, ישנם ארגונים שמבחינה משפטית ביטחונית אינם יכולים להעביר את תוכנם לענן ומצד אחד זה שומר עליהם בפן הארגוני בטחוני אך מצד שני זה מגביל אותם מאוד והם צריכים להישאר לפעמיםעם טכנולוגיות ישנות בזמן שהעולם כבר התקדם לטכנולוגיה של מספר דורות קדימה.

אם אתמקד בארגונים שלפי דעתי יכולים להיות בשלים לעבודה בענן אלה כמובן ארגוני סטארטאפ שחיים את הרגע (זה תענוג עילאי...) בארגונים כאלה ניתן לבצע שינויים מהותיים באופן שרירותי וזה מצביע על דינאמיות ורדיפה טכנולוגית שמקדשת את המטרה של סטארטאפ – פריצת גבולות. בנוסף, גם ארגון מהסוג של SMB  וארגון גדול יכולים לבצע מעבר לענן, אומנם זהו תהליך בירוקרטי ומתמשך זמן רב יותר הדורש משאבים רבים יותר, אך זה אפשרי לחלוטין. נדרש להקים צוות מיוחד שיתעסק בתכנון התהליך באופן מדוקדק ביותר כך שהמעבר יהיה חלק. באופן הגיוני, כל חברה יכולהלבצע את המעבר, אך רק לפני שמקבלים החלטה למעבר שכזה צריך להבין דבר אחד מהותי: מחשוב On-Premise  זהלא מחשוב ענן, למרות הדמיון הרב ישנן גישות חדשות שצריך להכיר ולהתמקצע בהן מבחינת אבטחת מידע, בניית ארכיטקטורות, הערכות תעבורה, ניהול משאבים כלכליים ועוד.. לפיכך החברה חייבת להציב איש תשתיות ענן מנוסהבעל ראיה מערכתית כוללת אשר ידע לבצע את המעבר באופן המקצועי ביותר.

לסיום משהו חשוב שהיית רוצה לראות קורה (מפגשים,לימודים או כל דבר אחר) בקהילת מחשוב הענן ו/או בפורטל מחשוב ענן ?

אני שמח תמיד לשתף מידע, להתייעץ ולקבל מידע מהקהילה. לא פעם יצא לי להתייעץ עם חברי קהילת מחשוב הענן וקיבלתי תשובות מספקות. אני חושב שחשוב מאוד להמשיך ולתחזק את הקהילה וזאת בכדי ליצור העשרה והעברה שלידע בין החברים בה.